Dakloze kinderen jarenlang ondergebracht bij pedofielen

Sommige verhalen lijken te bizar voor woorden. Zo zijn in Duitsland jarenlang dakloze kinderen ondergebracht bij pedofiele mannen, zodat zij konden zorgen voor ‘een liefdevolle opvoeding’ van de hulpbehoevende kinderen.

Professor in de psychologie Helmut Kentler bedacht deze bizarre theorie in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De pedofiele pleegouders kregen ook nog eens een bijlage voor het onderhoud van de kinderen. Deze praktijken zijn decennia lang uitgevoerd in West-Berlijn met medeweten van de autoriteiten.

Kentler (1928-2008) was een leidinggevende in het Berlijnse centrum voor educatieve research. De beste man vond seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen wel prima. Zo zouden drugsverslaafde en dakloze jongeren bij pedoseksuele mannen thuis weer op het rechte pad komen. Het onderzoek had de stilzwijgende goedkeuring van de lokale kinderbescherming.

Een aantal slachtoffers meldden zich een aantal jaar geleden, waarna onderzoekers van de Universiteit van Hildesheim op zoek gingen naar documenten en betrokkenen. Zij ontdekten een geheel netwerk van educatieve instellingen die meewerkten met deze twijfelachtige projecten.

Kentler is zelf nooit aangeklaagd, de feiten waren inmiddels verjaard. De verjaring zorgt er ook voor dat sommige slachtoffers geen kans maken op enige compensatie.

De onderzoekers ontdekten dat onder de pedofiele pleegouders ook hooggeplaatste academici zaten van onder andere het Max Planck Instituut, Vrije Universiteit Berlijn en de beruchte Odenwald School in Hesse, een school die een aantal jaar geleden verwikkeld was in een kindermisbruikzaak en inmiddels gesloten is.